Prima   -  Noutăți - Conferința Anuală a Programului de Cooperare Transfrontalieră Bazinul Mării Negre 2007-2013

Conferința Anuală a Programului de Cooperare Transfrontalieră Bazinul Mării Negre 2007-2013

18.09.2012   3775 accesări  

CHIȘINĂU, 18 septembrie 2012. Pentru prima dată în Chișinău, și-a început lucrările Conferința Anuală a Programului de Cooperare Transfrontalieră Bazinul Mării Negre 2007-2013. La eveniment a participat și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

Directorul ADR Nord, Ion BODRUG, a apreciat înalt posibilitatea organizării uni astfel de eveniment în Chișinău, calificîndu-l drept „un semnal important pentru procesul de dezvoltare regională în Republica Moldova”.

Reprezentanții țărilor Bazinului Mării Negre participante la Program și reprezentanți ai Comisiei Europene, precum și beneficiarii proiectelor și reprezentanți ai organizațiilor internaționale  și regionale s-au întrunit în cadrul unei mese rotunde pentru a evalua performanțele Programului și a efectua un schimb de opinii privind perspectivele pentru perioada următoare, crearea de sinergii și parteneriate în cadrul Bazinului Mării Negre.

Marcel RĂDUCAN, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a comunicat, în mesajul de deschidere a evenimentului, că Republica Moldova este participant activ în diverse parteneriate și organizații regionale, iar Programele de Cooperare Transfrontalieră sînt primele programe europene în care autoritățile locale moldovenești beneficiază direct de proiecte finanțate de Comisia Europeană.

De asemenea, ministrul a menționat că parteneriatele create și finanțate în cadrul Programului oferă un cadru favorabil stimulării încrederii reciproce între țările membre și contribuie la dezvoltarea spiritului de cooperare multilaterală. Interesul sporit al Republicii Moldova față de acest Program și viitoarea perioadă de programare pentru anii 2014-2020 este demonstrat de rezultatele celor două apeluri de proiecte, țara noastră situîndu-se în primele 3 țări conform fondurilor atrase (după România și Bulgaria).

Cooperarea regională constituie o prioritate a politicii externe a Republicii Moldova și implicarea țării în activitățile, procesele și proiectele acestei colaborări sînt direcționate spre realizarea obiectivului principal - integrarea în Uniunea Europeană. Integrarea europeană este forța motrice a reformelor și dezvoltării majorității statelor din regiune, la care participă și Republica Moldova. Din această perspectivă, cooperarea regională reprezintă o componentă importantă și un mecanism eficient care are drept scop de a contribui la procesele de avansare a țărilor pe calea integrării în spațiul comunitar, de aliniere la standardele Uniunii Europene, precum și de accedere la libertățile europene.

Pe parcursul ultimilor 10 ani, Republica Moldova participă dinamic la procesele de cooperare regională din Europa Centrală și de Sud-Est, în regiunea Mării Negre și pe dimensiunea estică. ♦ MDRC