Prima   -  Noutăți - ADR Nord în Letonia: Schimb de experiență în domeniul planificării strategice

ADR Nord în Letonia: Schimb de experiență în domeniul planificării strategice

12.07.2012   2894 accesări  

LETONIA, 9-13 iulie 2012. Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion BODRUG, împreună cu doi strategi de la ADR Nord - Inga COJOCARU, șefa Secției planificare strategică și programare, și Vitalie RUSU, specialist în probleme strategice și planificare - se află într-o vizită de lucru în Letonia. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova e reprezentat în această vizită de către Dorin ANDROS, specialist principal la Direcția politică și cooperare regională.

Pe parcursul aflării în Letonia, specialiștii ADR Nord au avut mai multe întîlniri cu reprezentanți ai Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (MPMDR), dar și cu alți actori din Letonia implicați în procesul de dezvoltare regională. Scopul acestei vizite de lucru este acumularea experienței de planificare strategică în domeniul dezvoltării regionale din Letonia, în vederea actualizării Strategiei de Dezvoltare Regională Nord (SDR Nord) și stabilirea indicatorilor de monitorizare. De asemenea, specialiștii ADR Nord au fost familiarizați cu politicile de dezvoltare regională a Letoniei, cu practicile de succes în domeniul cooperării transfrontaliere, cu experiența partenerilor în dezvoltarea sectorului agrar, eficiența energetică a clădirilor locative, precum și cu managementul deșeurilor solide la nivel regional. Totodată, s-a discutat și despre perspectivele de colaborare a antreprenorilor din Moldova și Letonia.

Directorul ADR Nord, Ion BODRUG, consideră că bogata experiență a Letoniei în domeniul planificării strategiilor de dezvoltare regională va fi utilă în procesul de actualizare a SDR Nord.

Specialiștii ADR Nord au vizitat două regiuni din Letonia: Daugapils și Elgava, unde s-au familiarizat cu practicile de succes în dezvoltarea regională.

Vizita de studiu în Letonia este organizată în cadrul activităților proiectului UE12 privind asistența ADR Nord la actualizarea documentelor de politici de dezvoltare regională, cu suportul MPMDR al Letoniei.

Experții letoni vor vizita ADR nord în luna august, pentru a participa la discuțiile pe marginea actualizării SDR Nord.

Amintim că, în data de 15 mai a.c., o delegație ministerială din Letonia, formată din patru reprezentanți ai MPMDR, s-a aflat într-o vizită de lucru la ADR Nord. Scopul vizitei de lucru a fost pregătirea propunerii de proiect și a planului detaliat pentru actualizarea SDR Nord, precum și pregătirea pentru faza de elaborare a proiectului.

GALERIE VIDEO