Prima   -  Noutăți - Ziua Europei, sărbătorită la Bălți

Ziua Europei, sărbătorită la Bălți

26.05.2012   3622 accesări   1 Comentarii

BĂLȚI, 26 mai 2012. Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în colaborare cu Centrul „Pro-Europa” Bălți, Consulatul General al României la Bălți și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți au organizat, în contextul Zilei Europei, o dezbatere cu genericul „Imaginea Republicii Moldova în presa moldovenească și în cea europeană”.

La eveniment au participat E.S. Dirk SHUEBEL, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Marius LAZURCA, Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Nicanor D. TECULESCU, Consul General al României la Bălți, Ion BODRUG, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Vlad GHIȚU, directorul Centrului „Pro-Europa” Bălți, Petre GURAN, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, profesori, studenți și jurnaliști din presa regională și națională.

„Sînt recunoscător organizatorilor că m-au invitat la evenimentul de azi, foarte binevenit. Este un eveniment important, cu atît mai mult că imaginea Europei este pozitivă la Bălți”, a menționat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk SHUEBEL, care i-a invitat pe jurnaliștii din regiunea de nord a Moldovei să participe l-a întruniri organizate periodic de Delegația Uniunii Europene.

„Ca spațiu al drepturilor și libertăților, Europa nu are frontiere”, a menționat Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Marius LAZURCA. „Nu e loc mai potrivit să celebrăm Europa decît la universitate, instituția în jurul căreia Europa s-a format, locul în care memoria este la ea acasă și în care valorile se perpetuează pînă astăzi”, a mai spus Ambasadorul LAZURCA.

Rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, prof. univ. dr. hab. Gheorghe POPA, gazda dezbaterii, a remarcat că „foarte multe lucruri cu bătaie lungă pornesc anume din această incintă”. Totodată, în discursul său de salut, rectorul universității bălțene a spus că problematica dezbaterii trezește interes și că întruniri de acest gen sînt binevenite.

„Mai ales cu ajutorul dvs., al jurnaliștilor, care aveți o sarcină grea în niște condiții vitrege, trebuie să facem în așa fel ca, prin astfel de evenimente, să promovăm municipiul Bălți și zona de nord a Moldovei”, a spus Consulul General al României la Bălți, E.S. Nicanor D. TECULESCU.

„Mă bucur foarte mult că sărbătorirea Zilei Europei are continuitate anume aici, în municipiul Bălți. Împreună cu partenerii noștri, ne-am pus ca scop să-i familiarizăm pe toți, de la mic la mare, cu valorile și principiile Uniunii Europene. Tema dezbaterii de azi ne provoacă la anumite întrebări... De obicei, la televizor privim multe nouăți care prezintă aspectele negative ale UE. Dar de ce nu ne întrebăm ce am văzut pînă la criză? De ce să nu vorbim și despre lucrurile bune din UE?”, a menționat directorul ADR Nord, Ion BODRUG.

Directorul Centrului „Pro-Europa” Bălți, Vlad GHIȚU, speră că va veni ziua cînd la 9 mai va fi sărbătorită Ziua Europei. „Dar nu acest moment este cel mai important. Cel mai important este cum gîndim noi, încotro mergem, încotro ne integrăm”, a accentuat Vlad GHIȚU.

„Întîlnirea noastră de astăzi are, în primul rînd, scopul de a atrage atenția asupra temei europene în presa regională și națională. Cred că această întîlnire poate lansa ideea unui club de presă, cu sediul la Bălți, care să reunească cele mai importante mijloace mass-media și în cadrul căruia să se discute probleme de schimb de informații, de acces la agenții internaționale de presă, de legătură mediatică mai intensă cu România și alte subiecte importante”, a spus consulul român Radu CIOBOTEA.

„Marele deficit al societății noastre, în raport cu Europa, este că nu am dobîndit acces la ideile de comunicare, nu avem știință de existența celuilalt, nu ne-am pus în impostaza lui, nu ne-am asumat nimic din spaimele lui, din neliniștile lui și, corespunzător, nici el nu-și pune această problemă și nu-și dă seama de neliniștile noastre”, a menționat decanul Facultății de Filologie, dr. Nicolae LEAHU.

Tot astăzi, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău a inaugurat, în holul Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, expoziția „Memoria ca formă de justiție”.

Cu sprijin din partea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, programul sărbătorii a continuat în scuarul din Piața Vasile Alecsandri cu un festival de muzică și dans dedicat Zilei Europei, la care au participat formații artistice din nordul Moldovei. „Este un prilej de mîndrie că Bălțiul, unde astăzi sărbătorim Ziua Europei, este capitala Regiunii de Dezvoltare Nord. Sper că ediția a treia a Zilei Europei va fi sărbătorită, la anul viitor, în Rîșcani”, a spus președintele Consiliului Regional de Dezvoltare Nord, Ion PAREA, în discursul său din scuarul din Piața Vasile Alecsandri. Prezent la eveniment, Octavian MAHU, viceprimar de Bălți, i-a felicitat pe locuitorii orașului cu ocazia Zilei Europei. „Noi toți, cu dvs. împreună, tindem spre Europa. Dragi oaspeți, simțiți-vă ca acasă aici, la Bălți”, a menționat Octavian MAHU.

Amintim că, la Bălți, Ziua Europei a fost sărbătorită, pentru prima dată la nivel oficial, acum un an, în data de 14 mai 2011.

GALERIE FOTO

GALERIE VIDEO