Prima   -  Noutăți - „Moldova Eco-Energetică”, eveniment de promovare a energiei regenerabile și a eficienței energetice | prima ediție

„Moldova Eco-Energetică”, eveniment de promovare a energiei regenerabile și a eficienței energetice | prima ediție

08.12.2011   3577 accesări  

CHIȘINĂU, 7 decembrie | Ministerul Economiei (ME) și Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) au organizat prima ediție a evenimentului de promovare a energiei regenerabile și eficienței energetice „Moldova Eco-Energetică”.

La eveniment au participat peste 200 de persoane – beneficiarii proiectului, autorități publice de resort, companii producătoare și furnizoare de utilaje pentru încălzire pe bază de biomasă. La deschiderea primei ediții a acestui eveniment au rostit discursuri Președintele interimar al Republicii Moldova, Marian LUPU; reprezentantul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, PNUD Moldova, Kaarina IMMONEN; și șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Dirk SCHUEBEL.

Agenda evenimentului a mai cuprins discursurile ministrului Economiei, Valeriu LAZĂR; directorului AEE, Mihai STRATAN; și directorului adjunct al AEE, Călin NEGURĂ, precum și a expertului Gabriela CREȚU de la Comunitatea Energetică. Vorbitorii s-au referit la progresul către o comunitate energetică durabilă, la lecțiile învățate de Republica Moldova în domeniul eficienței energetice, precum și la Programul Național de Eficiență Energetică. La eveniment a participat și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion BODRUG.

În condițiile scumpirii resurselor energetice tradiționale, de care Republica Moldova nu dispune și pe care le importă practic integral, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat angajamentul de a reforma sectorul energetic prin sporirea securității energetice, diversificarea surselor de energie, creșterea nivelului de eficiență energetică și atragerea de investiții în domeniu.

Vedeți AICI lista instituțiilor beneficiare din Regiunea Nord în cadrul Programului de implementare a măsurilor de eficiență energetică

Se estimează că până în 2020, aproximativ 20% din balanța energetică va fi asigurată din surse alternative de energie, iar primii pași în acest sens au fost întreprinși în acest an prin alocarea a 25 de milioane de lei din Bugetul de stat pentru programe de sporire a eficienței energetice în instituțiile publice. În anul 2012, această sumă va crește pînă la 180 de milioane de lei, fiind creat Fondul pentru eficiență energetică, iar finanțările vor putea fi accesate și de mediul de afaceri.

„Moldova Eco-Energetică” este parte a unei ample campanii sociale de promovare a surselor alternative de energie și a eficienței energetice, desfășurată de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu Uniunea Europeană și PNUD Moldova. Acest eveniment se va desfășura anual și va promova inițiativele de succes din domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice, va sensibiliza opinia publică despre importanța diversificării surselor energetice și va motiva partenerii naționali, locali, sectorul privat, să demareze noi proiecte în domeniu.

Menționăm că ADR Nord și AEE au semnat recent un Memorandum de colaborare. Memorandumul a fost încheiat avînd în vedere obiectivul comun al celor două agenții în domeniul eficienței energetice și de valorificare a surselor regenerabile de energie pentru obiective publice.