Prima   -  Noutăți - Vizite de documentare la proiectele de la Fălești, ZEL „Bălți”, Edineț și Otaci

Vizite de documentare la proiectele de la Fălești, ZEL „Bălți”, Edineț și Otaci

01.12.2011   3287 accesări  

Vizite de documentare a nivelului de implementare a proiectelor de la Fălești, Zona Economică Liberă „Bălți”, Edineț și Otaci a efectuat joi, 1 decembrie a.c., șeful-adjunct de la Direcția relații cu instituțiile de dezvoltare regională, Victor CAUN, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC). În cadrul acestor vizite a participat și Constantin BÂNDIU, șeful Secției Managemnet proiecte de la Agenția de Dezvoltare regională Nord (ADR Nord).

Scopul vizitelor a fost verificarea nivelului de implementare a proiectelor din localitățile vizate, cu scopul de a asigura valorificarea, pînă în data de 15 decembrie a.c., a resurselor financiare aprobate de CNCDR în data de 14 noiembrie a.c.

Lucrările în cadrul celor patru proiecte sunt în fază avansată de progres și se desfășoară conform planului de activități.

Proiectul „Alimentarea orașului Fălești cu apă din rîul Prut” a fost lansat în data de 23 februarie 2011. Solicitantul proiectului este Consiliul Raional Fălești. Bugetul total al proiectului reprezintă 18 775 310  lei, din care 11 375 310 lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR). Proiectul a fost lansat în data de 23 februarie a.c., iar durata de implementare a acestuia este planificată pentru 18 luni.

Proiectul „Conectarea ZEL «Bălți» la utilitățile municipale: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces” a fost lansat în data de 29 iunie 2011. Solicitantul proiectului, gestionat de ADR Nord, este Primăria orașului Bălți. Obiectivul general al proiectului este asigurarea conectării infrastructurii ZEL „Bălți" la toate utilitățile: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces. Suma totală a proiectului este 16 575 515 lei, din care 13 621 660 lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), care constituie 86% din suma totală a proiectului. Durata de implementare a proiectului este de 6 luni. Cofinanțatori ai proiectului sunt Primăria or. Bălți (1 363 734 lei), ICS „Dräxlmaier Automotive" SRL (1 550 121 lei) și ZEL „Bălți" (40 000 lei).

Proiectul „Renovarea drumului regional internațional M-14 prin or. Edineț” a fost lansat în data de 30 mai 2011. Acesta este unul dintre cele 7 proiecte din Regiunea de Dezvoltare Nord aprobat spre finanțare din sursele FNDR. Suma totală a proiectului, acoperită integral din sursele FNDR, depășește 17,6 mln. lei. Durata de implementare a proiectului este de 11 luni. Activitățile majore ale proiectului prevăd lucrări de renovare și amenajare a 4,5 km de drum și  trotuar și îmbunătățirea eficienței gestionării drumului, în vederea creării condițiilor optime pentru deplasarea cetățenilor pe strada centrală a or. Edineț, parte a traseului internațional Chișinău - Cernăuți.

Beneficarul proiectului „Servicii calitative de apă și canalizare în orașul Otaci pentru un mediu curat în Regiunea Nord” este Primăria orașului Otaci. Proiectul a fost lansat în data de 8 iulie 2011. Obiectivul general al proiectului este extinderea și modernizarea sistemului de apă și canalizare al orașului Otaci. Suma totală a proiectului constituie 25 559 700 de lei, sumă solicitată integral din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Durata de implementare a proiectului este de 24 luni.