Prima   -  Noutăți - Antreprenori din nordul Moldovei, interesați de experiența Estoniei în managementul financiar și marketing

Antreprenori din nordul Moldovei, interesați de experiența Estoniei în managementul financiar și marketing

21.11.2022   718 accesări  

Zece antreprenori din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova au participat, în perioada 15-20 noiembrie 2022, la o vizită de studiu în regiunea orașului Tartu, Estonia, unde au studiat experiența și bunele practici în domeniul management financiar și marketing.

Delegația din nordul Moldovei a vizitat o serie de afaceri locale precum crescătoria de flori Kanepi Aiand, fabrica de cidru Siidrikoda Kodas și ferma de ceapă Kostja Sibulatalu. Antreprenorii moldoveni au mai vizitat Fundația Estonă pentru Dezvoltare Rurală, cu sediul în Viljandi, unde au aflat detalii relevante despre sistemul de consiliere destinat antreprenorilor din Estonia rurală.

Cei zece antreprenori au fost selectați pentru participare la vizita de studiu în Estonia în urma promovării unor teste online privind managementul financiar și marketingul. Cu acest prilej, Universitatea Estoniană de Științe ale Naturii le-a înmânat antreprenorilor din nordul Moldovei certificate de absolvire a cursurilor management financiar și marketing.

În luna iunie curent, cu sprijinul Estoniei, 63 de antreprenori din nordul țării, femei și tineri preponderent din mediul rural, și-au fortificat cunoștințele despre managementul financiar și marketing. Atunci, experți din Estonia le-au oferit participanților la training informații relevante despre managementul financiar, contabilitatea costurilor, costul de producție, bugetare, strategii și tactici privind managementul marketingului. De asemenea, antreprenorii au fost implicați în exerciții practice și au aflat noi informații despre cum o strategie de afaceri devine competitivă.

Vizita de studiu în regiunea orașului Tartu din Estonia a avut loc în cadrul proiectului „Instruirea antreprenorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord în domeniul management financiar și marketing”, susținut de Centrul Estonian pentru Dezvoltare Internațională (ESTDEV) și implementat de ADR Nord în parteneriat cu Universitatea Estoniană de Științe ale Naturii  una dintre cele mai importante 100 de universități din lume în domeniul agriculturii și silviculturii.

Anterior, Estonia a susținut în nordul Moldovei și alte proiecte de instruire în domeniul marketingului pentru tineri și antreprenori, precum și de dezvoltare a turismului rural. Este vorba de proiectul „Ciclul de manuale pentru antreprenori și tinerii moldoveni din mediul rural. Manualul 3  «Dezvoltarea produsului și marketing»”, în cadrul căruia a fost elaborat manualul „Marketing și dezvoltarea produsului", și proiectul „Împuternicirea femeilor și tinerilor prin creșterea abilităților și competențelor lor în domeniul designului evenimentelor rurale și serviciilor de ospitalitate", în cadrul căruia a fost elaborată publicația „Ghid de organizare a evenimentelor”.

#ESTDEV #FromThePeopleOfEstonia

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase