Prima   -  Noutăți - La Universitatea din Bălți a avut loc reuniunea finală a consorțiului proiectului SMART

La Universitatea din Bălți a avut loc reuniunea finală a consorțiului proiectului SMART

11.10.2021   1088 accesări  

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți (USARB) a găzduit, în perioada 4-8 octombrie 2021, reuniunea finală a proiectului SMART – 585620-EPP-1-2017-1- EL-EPPKA2-CBHE-JP Fostering university-enterprise cooperation and entrepreneurship of students via SMART Caffes, co-finanțat de programul ERASMUS+ al Uniunii Europene.

La eveniment au participat reprezentanții ecosistemului antreprenorial, Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Zonei Economice Libere (ZEL) „Bălți”, grupului DRÄXLMAIER, Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), Oficiilor Naționale Erasmus+ din Armenia, Belarus și R. Moldova, instituțiile partenere din proiectul SMART.

În cadrul conferinței cu genericul „Promovarea cooperării universitare-întreprinderi și antreprenoriatului studenților”, organizată de Valentina Prițcan, prorector USARB, conf. univ., dr., coordonator instituțional al proiectului SMART, invitații speciali au scos în evidență mai multe subiecte relevante care au conturat ecosistemul antreprenorial și specificul dezvoltării economice în municipiul Bălți și în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. În acest context, Maria Prisacari, director ADR Nord, s-a referit la avantajele competitive și perspectivele de dezvoltare ale Regiunii de Dezvoltare Nord. La rândul său, Stela Pripa, administrator adjunct în educație, cercetare și inovare la ZEL „Bălți”, a prezentat o nouă viziune pentru dezvoltarea regională  economia bazată pe inovare.

La rândul lor, reprezentanții universităților din Moldova, Armenia, Belarus au prezentat propriile experiențe de colaborare cu companiile, au accentuat rolul universităților în cultivarea talentelor, modul în care cooperarea industrie-universități consolidează pregătirea practică a studenților.

În cadrul reuniunii au fost prezentate experiențele studenților acumulate în procesul participării la SMART Online Hackathon. Studenții au relatat despre lansarea soluțiilor pentru a face față provocărilor companiei internaționale Albena JSC în condiții de criză cauzate de pandemia COVID-19, cu focalizare pe inovații deschise.

De asemenea, au fost elucidate și rezultatele competițiilor naționale SMART prin prezentarea celor mai bune idei de afaceri ale studenților - Armenia, Belarus, Moldova. Echipa de implementare a proiectului SMART din USARB a împărtășit cunoștințe, expertiză și resurse pentru a ajuta partenerii să își extindă activitățile, ideile, să se orienteze spre piața regională și globală.

Valentina Prițcan, prorector, conf. univ., dr., coordonator instituțional al proiectului SMART, a prezentat Cafeneaua SMART a USARB, a relatat despre modul în care s-au organizat în Universitate Școlile de antreprenoriat cu genericul „Fii SMART cu USARB”, a remarcat că ele reprezintă o rețea de sisteme de co-creare multidisciplinară. Fiind concepute ca spații de lucru deschise, Cafenelele SMART sunt destinate studenților și absolvenților universitari care au idei promițătoare, dar cărora le lipsește experiența și resursele pentru a-și realiza potențialul.

Mai multe detalii despre proiectul SMART se găsesc pe:

Referințe: usarb.md

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase