Prima   -  Noutăți - Secretarul de stat Ana Mardare a efectuat o vizită de lucru în Regiunea de Dezvoltare Nord

Secretarul de stat Ana Mardare a efectuat o vizită de lucru în Regiunea de Dezvoltare Nord

01.10.2021   1813 accesări  

Secretarul de stat Ana Mardare și funcționari din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) au efectuat joi, 30 septembrie, o vizită de lucru în nordul țării, în municipiul Bălți și în raionul Glodeni, unde au monitorizat două proiecte de dezvoltare. De asemenea, funcționarii MIDR au vizitat ADR Nord, unde au discutat cu directorul instituției, Maria Prisacari, despre realizarea activităților planificate de Agenție.

BĂLȚI. La Bălți, secretarul de stat Ana Mardare a monitorizat procesul de execuție a lucrărilor de construcție a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord, creat în cadrul unui proiect finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și sprijinit de Proiectul de Competitivitate din Moldova.

Însoțiți de specialiști ADR Nord, reprezentanții MIDR s-au documentat pe șantier despre situația curentă privind implementarea proiectului. La eveniment au mai participat conducerea Universității de Stat „Alecu Russo”, reprezentanți USAID și ai Proiectului de Competitivitate din Moldova, operatorii economici responsabili de efectuarea lucrărilor de construcție și alte părți implicate în procesul de implementare a proiectului. Cu această ocazie, în cadrul unei ședințe în incinta USARB, secretarul de stat Ana Mardare a ținut să reconfirme angajamentul partenerilor externi care sprijină crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord.

În urma implementării integrale a proiectului, cele două blocuri care urmează să fie finisate vor găzdui Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic. Clădirile sunt conectate, în cadrul aceluiași proiect, la electricitate, rețele de apă și canalizare, rețeaua Internet și alte rețele de telecomunicații. De asemenea, va fi creată o structură de management a Centrului, instituită în baza unui Regulament de funcționare.

Proiectul „Crearea în municipiul Bălți a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord” este implementat de ADR Nord și finanțat din sursele FNDR. Parteneri strategici de dezvoltare în cadrul acestui proiect sunt USAID, Suedia și UK aid, finanțatori ai Proiectului de Competitivitate din Moldova, care va susține implementarea proiectului. Contribuția Proiectului de Competitivitate din Moldova ține de dotare cu mobilier și echipamente a spațiilor renovate ale viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord. Valoarea totală estimativă a proiectului se cifrează la 37,54 milioane de lei, din care 28,50 milioane de lei – din sursele FNDR. Implementarea propriu-zisă a acestui proiect a început în iulie 2020.

GLODENI. În raionul Glodeni, secretarul de stat Ana Mardare a efectuat o vizită de monitorizare la șantierul stației de tratare a apei (50 m3/h), montată pe teritoriul comunei Balatina în cadrul proiectului „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în 10 localități din lunca râului Prut, raionul Glodeni. Etapa I  comuna Cuhnești și comuna Balatina”, finanțat din sursele FNDR.

La fața locului, reprezentanții MIDR și ADR Nord au discutat cu autoritățile locale și alte părți implicate despre lucrările de finalizare a proiectului, precum și despre condițiile tehnice care să permită testarea noului sistem de alimentare cu apă și darea acestuia în folosință. Ulterior, secretarul de stat Ana Mardare și echipa de monitorizare s-au deplasat la șantierul stației de captare a apei din râul Prut din preajma satului Bisericani, comuna Cuhnești, unde s-au documentat despre situația curentă privind executarea lucrărilor din ultima perioadă.

Costul total al proiectului „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în 10 localități din lunca râului Prut, raionul Glodeni. Etapa I  comuna Cuhnești și comuna Balatina” constituie 38,96 milioane lei. Lucrările de construcție-montaj în cadrul acestui proiect au demarat la începutul lunii noiembrie 2020, iar în prezent sunt pe ultima sută de metri.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase