Prima   -  Noutăți - Apeductul magistral Prut-Fălești, în proces de testare

Apeductul magistral Prut-Fălești, în proces de testare

27.10.2020   1830 accesări  

Apeductul magistral Prut-Fălești, reconstruit în perioada 2017-2020 în cadrul unui proiect implementat de ADR Nord, este în proces de testare.

Marți, 27 octombrie a.c., specialiști din cadrul ADR Nord au efectuat o vizită în teren pentru a monitoriza cum decurge procesul de pregătire a noului sistem de alimentare cu apă. Ei s-au deplasat la mai multe locații-cheie pe traseul apeductului magistral Prut-Fălești, inclusiv la stația de tratare a apei din Fălești.

Investiția pentru lucrările de construcție-montaj a noului apeduct magistral din raionul Fălești se cifrează la 35,4 milioane de lei, bani alocați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.

Lucrările de construcție-montaj a vechiului sistem de alimentare cu apă din râul Prut a localităților din raionul Fălești au demarat în anul 1984. Până în prezent, în acest sistem au fost investiți peste 100 milioane de lei. Noul apeduct Prut-Fălești, reconstruit în cadrul proiectului implementat de ADR Nord, are capacitatea să alimenteze cu apă potabilă întreg raionul Fălești.

* * *

Anterior, în raionul Fălești, ADR Nord a implementat încă două proiecte de aprovizionare cu apă. Este vorba de proiectele „Alimentarea orașului Fălești cu apă din râul Prut" și „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală”. Precizăm că în anul 2012, după montarea stației de tratare a apei din orașul Fălești, apa din Prut nu a ajuns în casele făleștenilor din cauza vechiului apeductului magistral Prut-Fălești, care a cedat. Prin intermediul noului proiect („Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2”), autoritățile locale din Fălești și-au propus să facă următorii pași în vederea îndeplinirii obiectivul major pe care și l-au propus - cel de a aduce apa din râul Prut în cât mai multe gospodării din localitățile raionului.