Prima   -  Oportunități de finanțare - Un nou produs de garantare pentru companiile afectate de criza pandemică

Un nou produs de garantare pentru companiile afectate de criza pandemică

09.09.2020   1760 accesări   ODIMM

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a lansat luni, 7 septembrie 2020, în cadrul unui webinar, un nou instrument de garantare pentru companiile afectate de criza generată de pandemia Covid-19.

Instrumentul financiar presupune oferirea pentru întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) a unui produs de garantare în condiții preferențiale, care poate fi utilizat la contractarea creditelor de la băncile comerciale atât pentru capital de lucru, cât și pentru investiții.

Potrivit Secretarului general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, Guvernul a venit cu un șir de instrumente pentru a oferi suport mediului de afaceri în această situație de criză.

Noul produs financiar este lansat de ODIMM în parteneriat cu băncile comerciale din Republica Moldova pentru emiterea creditelor preferențiale ÎMM-urilor afectate de criza pandemică. Astfel, companiile care au înregistrat o scădere a venitului din vânzări cu 30% în perioada martie-iunie 2020 comparativ cu perioada similară a anului precedent vor putea solicita credite pentru capital circulant garantate de stat în proporție de până la 80%, cu un comision de garantare zero până în data de 31.12.2021. Concomitent, companiile care solicită credite investiționale vor putea beneficia de garanții ce vor acoperi până la 80% din credit cu o valoare de maxim 5 milioane de lei.

Mijloacele financiare suplimentar alocate în cuantum de 50 milioane de lei vor fi supuse efectului de multiplicare. Astfel, pentru Produsul nou elaborat, capacitatea ODIMM de a emite garanții va fi de 150 milioane de lei, cu posibilitatea realocării pe măsura consumării plafonului din mijloacele disponibile de la alte produse neutilizate sau majorarea coeficientului de multiplicare.

În prezent, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru ÎMM al ODIMM au fost acordate 429 garanții financiare în valoare de peste 168 milioane lei, care au asigurat debursarea creditelor în sumă de 492 milioane lei și au generat investiții în economie în valoare de peste 714 milioane de lei.

Pentru a vizualiza noul produs de garantare destinat IMM-urilor afectate de criza pandemică accesați acest link.