Prima   -  Noutăți - Ședințe de lucru on-line pe tema proiectelor finanțate de Uniunea Europeană

Ședințe de lucru on-line pe tema proiectelor finanțate de Uniunea Europeană

30.04.2020   1820 accesări  

Joi, 30 aprilie, a avut loc o nouă ședință de lucru on-line pe tema proiectelor finanțate de Uniunea Europeană și implementate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord cu suportul GIZ Moldova.

La ședința on-line de astăzi, realizată prin intermediul aplicației Skype, s-au pus în discuție aspecte privind cofinanțarea din partea comunității beneficiare și asigurarea elementelor de vizibilitate în cazul proiectului de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Drochia.

Zilele trecute, în cadrul unor întruniri on-line similare, aceleași subiecte au fost abordate și în contextul celor două proiecte de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă din orașele Fălești și Edineț, precum și în cazul proiectelor de sporire a eficienței energetice implementate la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți și la Gimnaziul „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni, raionul Sângerei.

La discuțiile de astăzi au participat directorul ADR Nord, Maria Prisacari, și specialiști din cadrul Agenției, grupul de lucru format în cadrul proiectului de la Drochia, beneficiari ai proiectului, managerul de proiect și reprezentanți ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de GIZ Moldova.

În context, reprezentantul MSPL/GIZ Moldova Dietrich Hahn s-a referit la un șir de aspecte privind cofinanțarea din partea beneficiarilor, precum și la importanța asigurării elementelor de vizibilitate în cadrul proiectului.

Aprovizionarea cu apă potabilă a cetățenilor și eficientizarea energetică a clădirilor publice sunt priorități la nivel național. În context, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a mulțumit Uniunii Europene și GIZ Moldova pentru suportul acordat în acest sens, pentru implicarea activă în soluționarea problemelor oamenilor din nordul Moldovei, precum și pentru sprijinul generos oferit până în prezent. Totodată, directorul ADR Nord a remarcat interesul și deschiderea din partea reprezentanților localităților beneficiare și colaborarea acestora în procesul de lucru.

Acum aproximativ o lună, ADR Nord  a lansat procedurile de achiziții publice pentru achiziționarea lucrărilor de construcție în cadrul celor cinci proiecte finanțate de Uniunea Europeană. Ieri, au fost lansate și licitațiile publice pentru achiziționarea și contractarea serviciilor de supraveghere tehnică a lucrărilor. Anunțurile se găsesc pe site-ul ADR Nord, la rubrica „Achiziții în proiecte finanțate de UE”.

Uniunea Europeană a început să susțină domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova încă din 2013, iar sectorul dezvoltării regionale a fost inclus ca un capitol important în Acordul de Asociere Republica Moldova - UE. În iunie 2016, GIZ Moldova și Delegația Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova au semnat Acordul de Grant privind „Elaborarea proiectelor tehnice și a documentației de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul proiectelor selectate ce țin de domeniul aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și eficiența energetică (EE) în trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova”. Bugetul total al Acțiunii a fost de 3,5 milioane euro acordați de Uniunea Europeană și 325 mii euro oferiți de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).