Prima   -  Noutăți - La Guvern s-a discutat despre etapa de implementare a unor proiecte finanțate de Banca Mondială

La Guvern s-a discutat despre etapa de implementare a unor proiecte finanțate de Banca Mondială

04.03.2020   1409 accesări   MADRM

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a participat la întrevederea prim-ministrului Ion Chicu cu directorul biroului Băncii Mondiale în Moldova, Anna Akhalkatsi. În cadrul ședinței a fost evaluată etapa de implementare a unor proiecte finanțate de Banca Mondială și s-a discutat despre alte noi proiecte comune.

În context, în cadrul dialogului a fost abordat un proiect nou susținut de Banca Mondială ce vizează siguranța aprovizionării cu apă și sanitaţie. Proiectul e axat pe 3 componente: asigurarea accesului la apă potabilă și canalizare, tranziția la agricultura de valoare înaltă și protecția mediului. Bugetul proiectului este de 55 milioane de dolari și perioada de implementare 5-6 ani. Proiectul urmează să fie aprobat la bordul Băncii Mondiale din luna martie 2021.

Totodată, a fost examinată evoluția proiectului pentru modernizarea serviciilor publice, cu un buget de 20 milioane de dolari și perioada de implementare 2018-2023. Echipa guvernamentală a informat că sunt în termen cu realizarea acțiunilor planificate în foaia de parcurs. În același sens, au fost discutate dificultățile posibile în procesul de implementare și transmise sarcini autorităților responsabile.

La ședință au participat miniștrul Anatol Usatîi, secretari de stat, directorii Agenției Guvernare Electronică și Administrației de Stat a Drumurilor.

Ministrul Anatol Usatîi a informat despre mersul implementării proiectului menit să îmbunătățească infrastructura drumurilor locale. Valoarea proiectului este de 80 milioane dolari și perioada de implementare 2016-2021. Proiectul este realizat în proporție de 60%. Anatol Usatîi a comunicat despre lansarea procedurilor de licitație pentru contractarea lucrărilor în cadrul proiectului.

A fost discutat Planul național de acțiuni privind siguranța rutieră pentru anul 2020, aprobat recent de Guvern. Executivul intenționează să dezvolte infrastructura de supraveghere a traficului rutier și monitorizarea video a locurilor pentru a spori nivelul securității publice.

Anna Akhalkatsi a apreciat pozitiv cooperarea cu Guvernul pe toate proiectele examinate.