Prima   -  Noutăți - O nouă ședință a Comitetului director local al proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic «Dimitrie Cantemir» din municipiul Bălți”, finanțat de UE

O nouă ședință a Comitetului director local al proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic «Dimitrie Cantemir» din municipiul Bălți”, finanțat de UE

23.07.2019   866 accesări  

Membrii Comitetului director local (CDL) al proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic «Dimitrie Cantemir» din municipiul Bălți” s-au întrunit marți, 23 iulie a.c., în incinta liceului din Bălți, pentru a șasea oară de când a fot creat acest CDL. La ședință au mai participat specialiști din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord și reprezentanți ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”.

În cadrul ședinței, Angela Murzac, președinta CDL, a adus la cunoștința participanților la întrunire deciziile și concluziile din procesul-verbal al ședinței CDL din 14 mai a.c. Ulterior, Larisa Guza, manager local de proiect, a prezentat activitățile realizate în perioada aprilie-iunie a.c., precum și activitățile din planul de implementare a proiectului pentru perioada iulie-septembrie a.c. Membrii CDL au mai discutat pe marginea raportului „Implicarea societății civile ca partener al proiectului de EE din municipiul Bălți”, pentru trimestrul al II-lea, prezentat ce către Inga Antoniuc, președinta Comitetului de Părinți și Pedagogi al instituției de învățământ. De asemenea, managerul local de proiect a prezentat participanților la ședință informații despre vizita de studiu în domeniul achizițiilor publice și al managementului contractelor privind implementarea proiectelor de infrastructură ale Uniunii Europene în România, Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia. Managerul local de proiect s-a mai referit și la evenimentul Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Republica Moldova, organizat în incinta Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți în data de 19 iunie a.c.

În cadrul aceleiași ședințe, membrii CDL au evidențiat un șir de aspecte pentru discuții ulterioare în cadrul ședințelor Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, altor ministere, serviciilor descentralizate etc.

Precizăm că CDL-ul creat în cadrul proiectului de la Bălți servește în calitate de platformă pentru a asigura o mai bună cooperare între principalele părţi interesate în implementarea proiectelor, în particular, și a politicii de dezvoltare regională, în general.

Se estimează că, în rezultatul implementării proiectului de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți, consumul anual normat de energie în instituția de învățământ se va reduce cu 547 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 - cu 125 tone. Valoarea estimativă a proiectului se cifrează la 1,236 milioane de euro.

Proiectul „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic «Dimitrie Cantemir» din municipiul Bălți” este finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).