Prima   -  Galerie multimedia   -  Materiale video - Un sat din Floreşti va avea APĂ LA ROBINET. Ce spun locuitorii

Un sat din Floreşti va avea APĂ LA ROBINET. Ce spun locuitorii

17.12.2018   2167 accesări   Publika.md

Locuitorii satului Băhrineşti, raionul Floreşti, vor avea, în sfârşit, apă la robinet.

Cele 447 de case din localitate au fost conectate la apeduct în cadrul unui proiect. Costul lucrărilor se ridică la 9 milioane de lei, iar cea mai mare parte a banilor a fost alocată din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. 

Maria Scutaru spune că a aşteptat apa la robinet toată viaţa. Până acum, gospodina era nevoită să aducă apă de la fântână şi să o fiarbă ca să o poată folosi. 

"Apa era nisipoasă, foarte nisipoasă. O fierbeam de multe ori, apoi o foloseam, mai cu seamă la mâncare. Apa mi-e la îndemână, c-nd vrem atunci ne folosim. Suntem foarte mulţumiţi", a menţionat locuitoarea.

Pentru un metru cub de apă, locuitorii din Băhrineşti vor achita 20 de lei. 

"De la 23 iunie, pe rând treptat, au început să fie conectate şi respectiv să acceseze servicile de apă.La moment sunt consumatoare 200 de gospodării din cele 447 conectate", a menţionat primarul satului, Fedosia Bunescu.

Satul Băhrineşti este primul dintre cele din cele 11 localități incluse în programul "Apa pentru viață în regiunea de nord."

"Acest proicet este foarte important pentru noi, pentru ADR Nord. Anul viitor plănuim să conectăm Cuhureştii de Sus şi Cuhureştii de jos", a declarat Vitalie Povonschi, director ADR Nord.
În cadrul proiectului, contribuţia localnicilor a fost de un milion de lei. 

"Fără contribuţia dumnevoastră nu ar fi fost contribuţia noastră. Şi fără contribuţia noastră nu ar fi fost contribuţia guvernului R.M. Asta este un exemplu foarte bun de colaborare", a menţionat Jonathan Hecke, reprezentat al fundației SKAT în Moldova.

Bugetul total pentru aprovizionarea celor 11 localități cu apă potabilă se ridică la aproape 67 de milioane de lei.

 

Motiv de sărbătoare în raionul Florești. Trei proiecte importante, implimentate cu succes 

Grădinița din comuna Ștefănești, raionul Florești, are acum un teren de joacă modern. În curtea instituției au fost instalate leagăne şi balansoare noi, iar micuţii s-au grăbit să le testeze. Părinții şi copiii sunt încântaţi.

Anterior, micuţii care frecventează grădiniţa din localitatea Ştefăneşti aproape că nu aveau unde să se joace.

Motiv de bucurie şi pentru copiii din satul Prodăneștii Vechi care învaţă la gimnaziul din Ștefănești. Cu sprijinul autorităţilor, pentru elevi a fost amenajată o staţie. Astfel, ei nu vor mai fi nevoiţi să stea în ploaie atunci când aşteaptă microbuzul şcolar.

Totodată, 35 de familii din satul Băhrinești au primit ajutor financiar din partea deputatului democrat Eugen Nichiforciuc. Astfel, oamenii cu venituri mici vor putea plăti contribuţia în valoare de 1.500 de lei pentru a fi conectaţi la apeduct.

"O parte dinte oameni au achitat, pentru că au avut de unde să plătească. Noi fiind cu o stare materială mai proastă nu avem de unde", a spus locuitoarea satului Băhrineşti, Lilia Novosuțchii.

"Am făcut apel al toți care s-au aratat interesați să ajute aceste familii, am contribuit personal. Acum îmi pare bine că am reușit să adunăm acestă sumă pe care azi o vom da doamnei primar astfel încât contribuția pentru aceste familii să fie achitată", a afirmat deputatul PDM, Eugen Nichiforciuc.

Pentru construcţia apeductului sunt prevăzute cheltuieli de peste 60 de milioane de lei. Reţeaua va aproviziona cu apă potabilă 11 localități din raionul Florești. Banii au fost alocați din bugetul de stat și de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. / Prime.md

Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase