Prima   -  Noutăți - La Japca, Florești, au demarat lucrările de construire a unui sistem de aprovizionare cu apă

La Japca, Florești, au demarat lucrările de construire a unui sistem de aprovizionare cu apă

30.05.2018   2251 accesări  

230 de gospodării, 6 instituții publice, 6 agenți economici și o structură a administrației publice locale din comuna Japca, raionul Florești, vor avea acces la apă potabilă. Miercuri, 30 mai, la Japca a avut loc evenimentul de lansare a lucrărilor de construire a sistemului de aprovizionare cu apă a satului. Începute în luna aprilie a.c. și urmând să fie finalizate în luna octombrie a.c., lucrările se desfășoară în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, cofinanțat de Proiectul Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan) și implementat de ADR Nord.

La evenimentul de lansare a lucrărilor de construcție a sistemului de alimentare cu apă a satului Japca au participat reprezentanți ai părților implicate: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenția Confederaţiunii Elveţiene SDC, Agenția de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare ADC, autorități publice locale, operatori.

În cadrul ceremoniei de lansare a lucrărilor de construire a apeductului, directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, i-a asigurat pe localnici că acest proiect le va îmbunătăți condițiile de viață. Directorul ADR Nord le-a dorit autorităților locale succes în realizarea eficientă a lucrărilor și le-a mulțumit partenerilor pentru suportul acordat în dezvoltarea regională a Republicii Moldova.

Directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, a menționat că ApaSan oferă în prezent suport pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate și în alte localități rurale din raionul Florești, subproiectul de la Japca fiind una dintre fazele de implementare a unui proiect mai mare, finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), ce va asigura conectarea la apă de calitate pentru cetățenii din 10 localități rurale din raioanele Florești și Soroca. „În cadrul proiectului este creat și un serviciu public de aprovizionare cu apă potabilă pentru populația din localitățile beneficiare. Cu cât mai mulți cetățeni vor fi conectați la sistemul de apeduct, cu atât mai durabil va fi proiectul”, a precizat directorul ADR Nord.

Costul subproiectului de la Japca este de 8,193 milioane de lei, din care cofinanțarea ApaSan: 7,57 milioane de lei; contribuția S.A. „Servicii Comunale Floreşti”: 184,000 de lei; contribuția APL Japca: 116,000 lei; contribuția locuitorilor satului Japca: 326,440 lei.

Construcția sistemului de apeduct în comuna Japca, dar și în localitățile Zăluceni, Vertiujeni și Târgul-Vertiujeni este cofinanțată cu 29,9 milioane lei de ApaSan. Valoarea totală a proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, lansat la Băhrinești în luna august 2017, este de 66,08 de milioane de lei, din care 29,90 de milioane de lei, solicitați din FNDR, sunt destinați pentru construcția unor sisteme de apeduct similare și în alte localități rurale din vecinătate. Totodată, 4,4 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuția populației beneficiare, 1,4 milioane de lei - contribuția Servicii Comunale Florești, viitor operator al sistemului, și 0,4 milioane de lei - contribuția administrațiilor publice locale.

Proiectul „Apă pentru viață în regiunea de nord: raioanele Florești și Soroca” este implementat în baza Documentului Unic de Program (H.G. nr. 203 din 29.03.2017) și are ca parteneri ADR Nord, Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator a proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova / ApaSan, S.A. „Servicii Comunale Floreşti" și primăriile partenere.

În prezent, ADR Nord desfășoară procedurile de licitație publică pentru o altă fază a proiectului ce vizează localitățile Cuhureștii de Jos și Cuhureștii de Sus.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase