Prima   -  Noutăți - În comuna Costești, raionul Râșcani, au fost inaugurate o stație de epurare și rețele de canalizare cu o lungime de 20,7 km, cu suportul Guvernului Germaniei

În comuna Costești, raionul Râșcani, au fost inaugurate o stație de epurare și rețele de canalizare cu o lungime de 20,7 km, cu suportul Guvernului Germaniei

27.07.2017   1919 accesări   ADR Nord

Rețelele de canalizare și stația de epurare a apelor uzate din comuna Costești, raionul Râșcani, au fost inaugurate joi, 27 iulie, în contextul Zilei dreptului universal al omului la apă şi salubrizare. Măsurile investiționale au fost implementate de ADR Nord cu suportul Guvernului Republicii Federale Germania prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

La eveniment au participat reprezentanți ai misiunilor diplomatice în Republica Moldova și parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ADR Nord, administrațiile publice locale și reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

„Acest proiectul-pilot, căruia i-am dat startul încă în anul 2010, a fost posibil datorită faptului că am beneficiat nu doar de sprijin financiar, ci și de consultanță, de expertiză. Dezideratul de bază al Ministerului pe care îl reprezint este anume de a asigura prestarea serviciilor publice calitative prin intermediul proiectelor implementate”, a menționat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat, mulțumind partenerilor externi pentru sprijinul acordat Republicii Moldova.

„Inaugurarea rețelelor de canalizare și a stației de epurare din Costești este un aport pentru o viață mai bună în această regiune frumoasă. Construcția, reabilitarea și extinderea sistemului de evacuare a apei este de o importanță deosebită pentru sănătatea oamenilor. Germania împreună cu partenerii săi din Suedia, Elveția, România și Uniunea Europeană dorește să îmbunătățească condițiile de viață în Republica Moldova prin intermediul proiectului MSPL, al cărui buget, în următorii ani, reprezintă peste 80 de milioane de euro”, a spus șeful Secției cooperare și dezvoltare economică din cadrul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Ulrich Kleppmann.

La rândul său, consulul general al României la Bălți, Mihail Baciu, a declarat că România se bucură întotdeauna când în Republica Moldova au loc asemenea evenimente. „Vă transmit cele mai bune gânduri din partea Guvernului României. Vă transmitem nu numai sănătate, gânduri bune, dar și promisiunea pe care întotdeauna ne-am ținut-o, și în trecut și în viitor, de a contribui, pe măsura puterilor noastre, la dezvoltarea Republicii Moldova pe diferite planuri”, a specificat consulul general Mihail Baciu.

„Putem avea bani, putem avea suport din partea donatorilor, din partea partenerilor externi, dar dacă nu ar exista dorința de a lucra, de a participa activ, proiectele nu ar avea succes. Un exemplu frumos de implicare pentru realizarea unui proiect de dezvoltare regională îl putem vedea aici, la Costești. Suntem siguri că va fi asigurată durabilitatea proiectului, spre beneficiul populației”, a relevat managerul interimar al proiectului MSPL, Alexandr Muravschi.

Directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, și-a exprimat recunoștința față de partenerii externi ai Republicii Moldova pentru suportul acordat. „Construcția și modernizarea infrastructurii necesare pentru aprovizionarea cu apă potabilă și epurarea apelor uzate va permite ca aceste localități din raionul Râșcani, amplasate în zona de frontieră, să devină mai atractive, inclusiv pentru investitori”, a remarcat directorul interimar al ADR Nord.

La rândul său, primarul de Costești, Nelu Glasu, a menționat că în satul Duruitoarea Veche, parte a comunei Costești, deja se atestă un interes mai mare din partea tinerelor familii de a-și procura acolo case, natalitatea crescând ușor în ultimii ani.

În urma celor trei măsuri investiționale implementate de ADR Nord în cadrul proiectului-pilot „Îmbunătăţirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Râşcani”, comuna Costești beneficiază de 20,7 km de rețele de canalizare și o stație de epurare, care va asigura tratarea apelor uzate menajere din satul Duruitoarea Veche și orașul Costești.

Pe lângă construcția stației de epurare a apelor reziduale, cu o capacitate de epurare de 150 m3/zi, au mai fost construite rețele electrice (tensiune înaltă / joasă), inclusiv transformatorul și generatorul de avarie, a amenajat teritoriul stației de epurare și a instalat un gard pentru împrejmuire. Suplimentar, a fost construită o rigolă cu o lungime de 85 de metri, pentru scurgerea apelor pluviale, și a fost instalat un rezervor de apă cu un volum de 3000 de litri, inclusiv o pompă. Stația permite extinderea cu până la 300 m3/zi a volumului de apă epurat.

Valoarea totală a lucrărilor de construcție și modernizare a stației de epurare și lucrările de construcție / montaj a sistemului de canalizare în comuna Costești se cifrează la circa 14,5 milioane de lei, oferiți de Guvernul Germaniei.

Inaugurarea rețelelor de canalizare și a stației de epurare din comuna Costești a marcat Ziua dreptului universal al omului la apă şi salubrizare, recunoscut de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la data de 28 iulie 2010, prin Rezoluţia 64/292, prin care se confirmă că apa potabilă curată şi salubrizarea sunt factori esenţiali pentru exercitarea tuturor drepturilor omului. Rezoluţia cere statelor şi organizaţiilor internaţionale să furnizeze resurse financiare, să ofere sprijin pentru construirea de capacităţi şi transferul de tehnologie cu scopul de a asigura servicii de salubrizare şi apă potabilă curată şi sigură accesibile tuturor.

Lansat la sfârșitul anului 2011 și implementat în mai multe etape, proiectul-pilot „Îmbunătăţirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Râşcani” este implementat de ADR Nord cu suportul proiectului MSPL. Valoarea totală a proiectului-pilot din raionul Râșcani este de aproximativ 1.000.000 de euro.

Proiectul MSPL, implementat de GIZ în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova, este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).