Prima   -  Noutăți - MDRC caută parteneri pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare regională

MDRC caută parteneri pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare regională

06.04.2017   1416 accesări   MDRC

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) a organizat joi, 6 aprilie, ședința Consiliului de coordonare a asistenței externe în domeniul dezvoltării regionale şi construcţiilor pentru a prezenta proiectele de dezvoltare și a identifica parteneri pentru cofinanțarea acestora. Evenimentul a avut loc la Chișinău și a întrunit reprezentanți ai autorităților publice centrale, organizațiilor donatoare, Agențiilor de Dezvoltare Regională și reprezentanți ai societății civile.

„Periodic avem ocazia să facem totalurile în cadrul ședințelor Consiliului de coordonare a asistenței externe. Este o ocazie pentru a identifica noi inițiative de colaborare. Vom prezenta oportunitățile de parteneriate pentru proiectele de dezvoltare regională, iar o atenție sporită o vom acorda proiectelor incluse în Documentul Unic de Program pentru anii 2017-2020. Avem necesitatea de a diversifica sursele financiare pentru realizarea tuturor proiectelor venite de la autoritățile publice locale, deoarece banii din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională sunt insuficienți pentru a acoperi prioritățile regiunilor”, a comunicat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi, în debutul ședinței.

În acest sens, reprezentanții ministerului au prezentat portofoliul de proiecte pentru dezvoltarea regională în următorii patru ani și au menționat realizările în domeniul colaborării internaționale și asistenței externă în sector.

Totodată, subiecte de discuție au constituit și prioritățile în dezvoltarea sectorului locativ, progresul în elaborarea Programului Regional Sectorial pentru dezvoltarea Infrastructurilor de Sprijin a Afacerilor, fișa de proiect pentru elaborarea Planului de alimentare cu apă și sanitație pentru întreg teritoriul Republicii Moldova, precum și necesitatea instituirii Sistemului GIS pentru facilitarea planificării teritoriului și a localităților.

„Este important să observăm reflectată colaborarea dintre instituții și parteneri în calitatea proiectelor realizate și gradul de satisfacție a locuitorilor regiunilor de dezvoltare și a întregii țări”, a subliniat viceministrul Anatol Usatîi, în discuțiile cu partenerii.

În cadrul sesiunilor de discuții, partenerii cehi și-au exprimat disponibilitatea de a acorda suport în implementarea politicilor în domeniul reabilitării blocurilor de locuit avariate și dezvoltarea sectorului locativ din țara noastră.

La final participanții și-au exprimat convingerile că dialogul participativ și productiv ce a avut loc va contribui la formarea unei viziuni de consens și va extinde colaborări, în special datorită faptului că ministerul promovează o politică ce necesită o abordare intersectorială.

6 aprilie 2017

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor