Prima   -  Noutăți - La Bălți va fi creat Centrul de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord

La Bălți va fi creat Centrul de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord

24.02.2017   3085 accesări   ADR Nord

Centrul de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord va fi creat la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) în cadrul unui nou proiect finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Astfel, în vederea inițierii implementării propriu-zise a proiectului „Crearea în municipiul Balți a Centrului de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord”, membrii Comisiei de monitorizare a noilor proiecte de dezvoltare regională care, pentru anul 2017, au obținut finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR), au efectuat vineri, 24 februarie, o primă vizită la USARB, unde va fi implementat proiectul.

La Bălți, șeful Serviciului managementul proiectelor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Victor Caun, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și specialiști în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor s-au întâlnit cu reprezentanții Primăriei municipiului Bălți și ai USARB, pentru a estima împreună nivelul de pregătire al proiectului în vederea implementării acestuia.

Potrivit reprezentanților USARB, prin implementarea acestui proiect, al cărui partener este Ministerul Educației, se dorește creşterea competitivităţii economice regionale prin promovarea dezvoltării cercetării, inovării şi transferului tehnologic în Regiunea de Dezvoltare Nord. Totodată, proiectul va crea oportunități pentru dezvoltarea, valorificarea și promovarea infrastructurii de cercetare, inovare și transfer tehnologic, precum și dezvoltare start-up-rilor în domeniul afacerilor inovative la nordul Republicii Moldova.

„Proiectul va contribui la creșterea competitivității economice regionale prin promovarea cercetării, inovării și transferului tehnologic. ADR Nord și USARB și-au propus să îndeplinească acest obiectiv ținând cont inclusiv de prevederile acordului de colaborare pe care instituțiile noastre l-au încheiat încă în anul 2011”, a menționat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Valoarea totală a proiectului este de 16.859.800 de lei, din care 40.000 de lei reprezintă contribuția Primăriei municipiului Bălți. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 6.000.000 de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului 2017. Proiectul va fi implementat în decurs de 18 de luni.

În anul 2017, ADR Nord va implementa 12 proiecte de dezvoltare regională cu finanțare din FNDR. Astfel, pentru activitățile de realizare a acestor proiecte, a fost aprobată, prin Decizia nr. 1/17 a CNCDR din 27 ianuarie 2017, alocarea a  69.500.002 de milioane de lei. Mai multe detalii în acest sens se găsesc AICI.