Prima   -  Noutăți - Cehia va oferi finanțare pentru extinderea unui proiect de îmbunătățire a planificării strategice în regiuni

Cehia va oferi finanțare pentru extinderea unui proiect de îmbunătățire a planificării strategice în regiuni

06.02.2017   1243 accesări   MDRC

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, s-a întâlnit vineri, 3 februarie, cu ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova, Excelența Sa Zdeněk Krejčí. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre relația de colaborare bilaterală în realizarea mai multor proiecte de dezvoltare pe parcursul ultimilor șase ani și au determinat perspectivele de dezvoltare ale colaborării în domeniul construcțiilor.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a nominalizat principalele proiecte realizate în comun, subliniind suportul considerabil al Agenției Cehe pentru Dezvoltare în identificarea oportunităților de diversificare economică și acordarea asistenței în elaborarea propunerilor de proiecte regionale, precum și sporirea investițiilor în regiuni. De asemenea, Vasile Bîtca s-a referit și la proiectele comune în derulare și a inițiat discuții privind posibilitatea extinderii proiectului „Dezvoltarea planificării strategice în Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”.

Proiectul a fost finanţat din sursele Guvernului Republicii Cehe prin intermediul Agenției Cehe pentru Dezvoltare în Regiunea de Dezvoltare Nord și a avut drept obiectiv îmbunătățirea planificării strategice prin utilizarea metodelor moderne (GIS, branding regional), precum și creșterea investițiilor în regiune. În contextul eficienței și impactului rezultatelor proiectului a fost solicitată extinderea acestuia pentru Regiunile de Dezvoltare Centru și Sud.  

E.S. Zdeněk Krejčí și-a manifestat susținerea plenară în vederea extinderii proiectului susținut de Agenția Cehă de Dezvoltare și sporirii investițiilor în regiunile de dezvoltare în rezultatul programării eficiente. Astfel, ambasadorul a precizat că o echipă de experți cehi vor lucra la aceste concepte în luna februarie a anului curent, astfel încât lansarea proiectului să aibă loc în a doua jumătate a anului 2017.

În anul 2016, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a semnat cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare două proiecte de asistența tehnică: „Implementarea Eurocodurilor în Republica Moldova și facilitarea accesului la standarde” și „Planificarea teritorială - instrument de dezvoltare regională și națională”.