Prima   -  Noutăți - Cel mai mai mare parc din Republica Moldova va avea o casă-muzeu renovată

Cel mai mai mare parc din Republica Moldova va avea o casă-muzeu renovată

18.09.2014   2156 accesări  

Lucrările de renovare a casei-muzeu din parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni, decurg conform planului. Conform graficului, lucrările trebuie să fie finalizate în decurs de aproximativ o lună. Casa-muzeu va va găzdui expoziţii despre viaţa boierului Pommer, istoria parcului şi a satului.

Miercuri, 17 septembrie a.c., în cadrul unei vizite de monitorizare, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, a urmărit cum se desfășoară lucrările de renovare în cadrul celei de-a doua etape de realizare a proiectului „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer și a drumului de acces la parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni”, proiect prin care ADR Nord urmărește să contribuie la dezvoltarea activităților turistice, culturale și de agrement în spațiul rural din raionul Dondușeni.

Pentru renovarea casei-muzeu, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) a alocat, în 2014, 4 383 900 de lei, conform unei decizii din 2 septembrie a.c. a membrilor Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR).

În perioada anilor 2011-2013, pentru realizarea primei etape a proiectului, au fost alocați 5 473 400 de lei, bani valorificați pentru construcția a 0,293 km de gard din metal, 2,807 km de gard din plasă metalică, renovarea a 0,387 km de gard istoric și a porții centrale a Parcului Țaul.

Finanțarea altor lucrări planificate în cadrul proiectului urmează a fi decisă la următoarea ședință a CNCDR. Proiectul este finanțat în întregime de FNDR, valoarea totală a acestuia cifrându-se la peste 26 303 500 de lei.

Cu o suprafață de 46 de hectare și o rețea de drumuri de 12,5 km, cel mai mare monument al naturii din Republica Moldova nu a mai beneficiat de reparații considerabile din 1995. Parcul Țaul s-a aflat, până la 3 aprilie 2013, în gestiunea Grădinii Botanice, după care a fost trecut în gestiunea Primăriei satului Țaul.

Evoluția realizării acestui proiect poate fi urmărită AICI