Prima   -  Noutăți - A II-a ședință a grupului de lucru în sectorul Managementul deșeurilor solide, în Regiunea de Dezvoltare Nord

A II-a ședință a grupului de lucru în sectorul Managementul deșeurilor solide, în Regiunea de Dezvoltare Nord

04.07.2014   1585 accesări  

Edineț, 3 iulie 2014. A avut loc a II-a ședință a Grupului de lucru pe proiect (GLP) în domeniul Managementului deşeurilor solide (MDS) în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN), eveniment planificat în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale (MSPL) în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Prin desfășurarea acestei ședinţe de lucru, la care au participat reprezentanți ai APL, ADR Nord, GIZ și ONG, organizatorii au urmărit să coordoneze împreună cu membrii GLP progresul proiectului în perioada martie-iunie 2014. Totodată, au fost prezentate opţiunile pentru selectarea terenului de amplasare a depozitului de deşeuri, situaţia curentă privind datele ce ţin de managementul deşeurilor și au fost stabiliți paşii următori pentru perioada iulie-decembrie 2014.

Activitatea proiectului în perioada martie-iunie curent s-a axat pe stabilirea bazei pentru dezvoltarea conceptelor de proiecte posibile viabile, focusându-se pe colectarea și prognozarea datelor ce ţin de managementul deşeurilor și selectarea locaţiilor pentru amplasarea depozitelor regionale.

Proiectul MSPL preconizează elaborarea Studiilor de fezabilitate / Evaluarea impactului asupra mediului pentru sistemele regionale de gestionare a deşeurilor. Această activitate este susţinută integral de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Ministerul Mediului şi se încadrează atât în politica regională, cât şi în cea de protecție a mediului  promovată de ambele ministere.

În componența GLP se regăsesc reprezentanți ai consiliilor raionale, primăriilor reședință de raion, inspecțiilor ecologice raionale, centrelor de sănătate publică. Prima ședință a GLP s-a desfășurat în data de 12 martie în municipiul Bălți.

Amintim că, la sfârșitul anului 2013, în cadrul proiectului MSPL, au fost definitivate Programele  regionale sectoriale (PRS) în domeniul MDS pentru RDN, iar în luna februarie 2014 acestea au fost aprobate în cadrul ședinței Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord.