Prima   -  Noutăți - Restaurarea Conacului Pommer din Parcul Țaul, tema unei ședințe de lucru la ADR Nord

Restaurarea Conacului Pommer din Parcul Țaul, tema unei ședințe de lucru la ADR Nord

24.01.2014   3021 accesări  

Mândria satului Țaul, Conacul Pommer, monument arhitectural de importanță națională, și parcul din jurul acestuia sunt tot mai aproape de ziua când vor deschide larg porțile pentru turiști.

Astfel, în cadrul unei ședințe de lucru ce a avut loc vineri, 24 ianuarie, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), primarul de Țaul, Andronii Mitrică, a relatat membrilor ședinței la ce etapă de pregătire este documentația de proiect pentru restaurarea complexului istorico-arhitectural (8 edificii), în special Conacul Pommer, și conectarea acestora la rețelele inginerești, lucrări prevăzute în cea de a doua etapă de implementare a proiectului „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer și a drumului de acces la parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni", depus de Primăria Țaul în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte II.

În cadrul ședinței de azi, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, s-a referit la consecutivitatea etapelor de implementare a proiectului și la efectuarea lucrărilor de restaurare a Conacului Pommer în vederea asigurării atractivității turistice, acesta fiind și obiectivul principal de atracție turistică în Parcul Țaul. Totodată, directorul ADR Nord a stăruit asupra urgentării procesului de elaborare a documentației tehnice pentru restaurarea edificiului de importanță istorică.

Sarcinile prevăzute în documentația de proiect și variantele de implementare a proiectului (etapa II), conform bugetului aprobat de Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) pentru anul 2014, au fost prezentate în cadrul ședinței de către șeful Secției management proiecte din cadrul ADR Nord, Constantin Bândiu.

Participanții la ședința de azi au convenit ca Primăria Țaul să organizeze la începutul lunii februarie curent o ședință de lucru la locul implementării proiectului, în vederea evaluării situației din teren. În cadrul ședinței din februarie vor participa reprezentanți ai Institutului de proiectări, specialiștii ADR Nord și un expert contractat.

ADR Nord a început să implementeze proiectul de reabilitare a Conacului Pommer și a drumului de acces la Parcul Țaul în iulie 2013. Proiectul este finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, valoarea totală a investiției cifrându-se la peste 23,5 de milioane de lei. În 2013, pentru implementarea primei etape a proiectului, au fost alocate circa 5,5 de milioane de lei, bani valorificați pentru construcția a 0,293 km de gard din metal, 2,807 km de gard din plasă metalică, renovarea a 0,387 km de gard istoric și a porții centrale a Parcului Țaul.

Cu o suprafață de 46 de hectare și o rețea de drumuri de 12,5 km, cel mai mare monument al naturii din Moldova nu a mai beneficiat de reparații considerabile din 1995. Parcul Țaul s-a aflat, până la 3 aprilie 2013, în gestiunea Grădinii Botanice, după care a fost trecut în gestiunea Primăriei satului Țaul.

  • Detalii despre evoluția implementării proiectului de la Țaul se găsesc AICI.