Prima   -  Noutăți - Investiții de circa 86 de milioane de lei pentru dezvoltarea Regiunii Nord, în 2013

Investiții de circa 86 de milioane de lei pentru dezvoltarea Regiunii Nord, în 2013

10.01.2014   5456 accesări  

În 2013, Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) a implementat în total 11 proiecte, 4 dintre acestea urmând a fi implementate și în 2014. „Este important faptul că știm cum să facem mai multe pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, grație vizitelor de studiu pe care, în ultimii ani, angajații ADR Nord le-au efectuat în câteva state europene”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Proiecte de dezvoltare regională

În 2013, ADR Nord a implementat în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) 7 proiecte de dezvoltare regională, finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), în valoare totală de 78,82 de milioane de lei, bani alocați prin Decizia 12/13 din 20 decembrie 2013 a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR).

În afară de cei 78,82 de milioane de lei alocați din FNDR în 2013, ADR Nord a valorificat în cadrul a două proiecte de dezvoltare regională circa 7,43 de milioane de lei din banii Guvernului Germaniei, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Astfel, împreună cu implementarea unui proiect finanțat din sursele Republicii Cehe, în valoare de 155,08 de mii de lei, și a unui proiect finanțat de Programul de Granturi Mici al USAID, prin intermediul Agenției guvernamentale americane „Corpul Păcii” Moldova, în valoare de 60,99 de mii de lei, suma totală investită în RDN în anul 2013 este de circa 86,47 de milioane de lei, cu peste 25 de milioane de lei mai mult decât în anul 2012.

Din cele 7 proiecte de dezvoltare regională finanțate din FNDR și implementate de ADR Nord în 2013, 4 proiecte au fost lansate în 2013, iar pentru celelalte 3 proiecte, lansate în 2012, a fost extins termenul de implementare.

Cele mai multe surse financiare au fost alocate pentru proiectele de reabilitare a infrastructurii fizice, conform priorității nr. 1 din Strategia de Dezvoltare Regională Nord (SDR Nord).

„Știm cum să facem mai multe pentru RDN”

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, susține că rezultatele obținute odată cu implementarea proiectelor de dezvoltare regională, precum și evenimentele de anvergură organizate în regiune demonstrează că activitățile ADR Nord contribuie la impulsionarea dezvoltării RDN.

La capitolul implementarea proiectelor, ADR Nord a obținut, în 2013, următoarele rezultate: 7,721 km de drum renovat, 2 poduri reconstruite și 2 pavilioane construite, 18,789 km de rețele de apeduct, 6,43 km de rețele de canalizare și 2 rezervoare de apă cu capacitatea de 300 m3 construite, 1 stație de epurare și 2 stații de pompare montate, 4,02 km de rețele electrice construite, 2,9 km de rețea de iluminare stradală și 359 de corpuri de iluminat eficiente energetic, 5 unități de transport achiziționate, 0,397 km de gard istoric reconstruit și 2 porți montate, 2,984 km de eurogard din plasă metalică și 0,385 km de gard din metal forjat construite, un punct informativ (foișor) și o punte de vizionare a zimbrilor (belvedere) construite etc.

„Odată cu apropierea țării noastre de Uniunea Europeană, ne vom putea mândri cu mai multe succese în domeniul dezvoltării regionale. Este important faptul că știm cum să facem mai multe pentru RDN, grație vizitelor de studiu pe care, în ultimii ani, angajații ADR Nord le-au efectuat în câteva state europene”, spune directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Potrivit ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, ADR Nord este o „agenție cu o echipă destul de formată, o echipă care are o maturitate de 4 ani de zile, care, în această perioadă, a demonstrat, prin implementarea proiectelor, că are dreptul să zică că dezvoltarea regională în Regiunea Nord a fost acreditată”.

Evenimente de anvergură

Anul trecut, în paralel cu implementarea proiectelor de dezvoltare regională, ADR Nord a organizat o conferință internațională cu genericul „Oportunități de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord, până în anul 2020" (Bălți, 21-22 mai 2013) și, în premieră, evenimentul Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord (Bălți-Edineț-Soroca-Corjeuți, 8-11 octombrie 2013). De asemenea, în calitate de partener, ADR Nord a participat la organizarea celei de a doua ediții a Festivalului Cartofului (Briceni, 2 noiembrie 2013). Menționăm că prima ediție a Festivalului Cartofului a avut loc în noiembrie 2012, la Corjeuți, raionul Briceni, evenimentul fiind organizat de ADR Nord și Primăria Corjeuți.

În 2013, ADR Nord a participat la organizarea unui șir de activități în vederea elaborării planurilor sectoriale regionale pentru 3 sectoare de intervenție în RDN.

Provocări

Deși, până în prezent, ADR Nord a implementat mai multe proiecte de dezvoltare regională, încă nu este destul de clar pentru toți cetățenii care sunt avantajele dezvoltării regionale, cine beneficiază, în primul rând, de rezultatele implementării proiectelor de dezvoltare regională, cum trebuie să fie dezvoltarea regională și care este ponderea acestui model de dezvoltare în Republica Moldova. Acesta a și fost motivul pentru care ADR Nord a elaborat un film documentar de scurt metraj, lansat la sfârșitul anului. Filmul poate fi vizionat aici: http://goo.gl/HUlyoL .

Perspective

În 2013, din FNDR, pentru dezvoltarea regională a regiunilor din Republica Moldova au fost alocați 191,25 de milioane de lei, din care 183,73 de milioane de lei pentru implementarea proiectelor. Pentru comparație, bugetul FNDR în anul 2012 a constituit 160,7 de milioane de lei, iar în anul 2014 este de circa 195 de milioane de lei.

În Documentul Unic de Program (DUP) pentru anii 2013-2015 au fost incluse, pentru toate regiunile de dezvoltare, 61 de proiecte de dezvoltare regională, finanțate atât din FNDR, cât și de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. În perioada anilor 2013-2015, conform DUP, în Regiunea Nord sunt în implementare 18 proiecte, dintre care 4 au fost finalizate, 11 proiecte sunt în curs de implementare, iar 3 proiecte nu au obținut deocamdată finanțare. Valoarea totală a celor 61 de proiecte de dezvoltare regională incluse în DUP 2013-2015 este de peste 1 miliard 250 de milioane de lei.

Implementarea proiectelor, în fotografii

Proiecte finalizate, finanțate din FNDR

Proiecte cu extindere în 2014, finanțate din FNDR

Proiecte finanțate din alte surse