Prima   -  Noutăți - Al patrulea atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul managementului deșeurilor solide

Al patrulea atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul managementului deșeurilor solide

18.06.2013   1623 accesări  

Bălți, 18 iunie 2013. „Planificarea regională în sectorul managementului deșeurilor solide în regiunile din Republica Moldova" este tema celui de-al patrulea atelier de lucru, o continuare a celor trei ateliere ce au avut loc anterior, din cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale", aria de intervenție 2, „Planificarea și Programarea Regională”.

Cu ocazia celui de-al patrulea atelier de lucru, a fost prezentat sumarul planului regional în domeniul managementului deșeurilor solide (MDS), inclusive: rezultatele  analizelor  financiare a soluțiilor tehnice ale sistemului regional  de management al deșeurilor și recomandările de rigoare, rezultatele analizei instituționale de management al deșeurilor și recomandările relevante, precum și punerea în discuții a aspectelor de gender în MDS.

Atelierul a fost organizat în 4 sesiuni: 1) Analiza financiară a soluției tehnice de MDS; 2) Analiza instituțională de MDS și recomandări; 3) Aspecte de gender în planificarea regională în MDS; 4) Sumarul documentului de lucru al planului regional în domeniul MDS.

Amintim că, anterior, odată cu cel de-al treilea atelier în acest domeniu, participanții au analizat opțiunile tehnice pentru regionalizarea graduală a managementului integrat al deșeurilor menajere solide, utilizând analize complete și standarde îmbunătățite de colectare, transportare, tratare și depozitare a deșeurilor, precum și de instituționalizare a gestionării sectorului la nivel de regiune.

Reprezentați de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Mediului, membrii grupului de lucru al Regiunii de Dezvoltare Nord, reprezentanți din partea administrațiilor publice locale (APL), specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), șefi de companii de salubrizare, reprezentanți ONG și studenți de la Academia de Administrare Publică (AAP) au lucrat în grupuri pentru a identifica și crea o viziune despre un sistem de management a deșeurilor solide în regiune.

La nivel regional, se dorește o eficientizare a serviciilor publice în domeniul MDS, inclusiv optimizarea nivelului calității acestor servicii prin acțiuni de modernizare a lor în corespundere cu standardele europene, precum și asigurarea conectării etapizate a acestor servicii la sistemele naționale.

Atelierul de lucru a avut loc cu sprijinul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale”, aria de intervenție 2, „Planificarea și Programarea Regională”, ce acordă suport Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ADR-urilor în demararea procesului de planificare regională în sectorul MDS, prin implementarea principiului participativ. Acest proces se axează pe antrenarea reprezentaților grupului de lucru, precum și a altor actori interesați în luarea deciziilor asupra nivelului de servicii dorit, în ateliere de lucru specializate. Acestea sunt organizate în cele trei regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova și au menirea să dezvolte capacitățile de planificare sectorială la nivel regional și local.