Prima   -  Noutăți - Strategia Managementului Deșeurilor Solide din sudul Moldovei, model pentru Regiunea de Dezvoltare Nord

Strategia Managementului Deșeurilor Solide din sudul Moldovei, model pentru Regiunea de Dezvoltare Nord

05.04.2013   2523 accesări   ADR Sud

Cimișlia, 5 aprilie 2013. A avut loc sesiunea de instruire cu genericul „Diseminarea experienței acumulate în procesul de elaborare a Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor solide în Regiunea de Dezvoltare Sud”, organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Sud. La sesiune au participat specialiști din cadrul Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord și Centru, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), care au fost informați despre etapele elaborării Strategia Managementului Deșeurilor Solide (SMDS) și pașii implementării acesteia. SMDS este un document unic pentru Republica Moldova pentru că oferă o viziune națională asupra soluționării unei probleme la nivel regional.

La 27 decembrie 2011, Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud (CRD Sud) a aprobat în unanimitate SMDS. Elaborarea documentului a fost inițiată în cadrul proiectului „Guvernarea deșeurilor IEVP-Est” în anul 2010. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat și implementat de un consorțiu ghidat de EPTISA, Spania, a fost reducerea riscului parvenit de la gestionarea inoportună a deșeurilor, care creează pericole de poluare a mediului și a resurselor naturale. Primul pas în elaborarea Strategiei a fost selectarea unei regiuni-pilot. În urma concursului, a fost selectată Regiunea de Dezvoltare Sud. Următorii pași au constat în: inventarierea depozitelor de gunoi; elaborarea studiului de referință cu privire la elaborarea strategiei regionale privind managementul deșeurilor; organizarea atelierelor de lucru; desfășurarea campaniei de conștientizare; conferință de presă; aprobarea strategiei; crearea asociației APL pentru gestionarea deșeurilor. Maria Culeșov, director ADR Sud, a menționat, în cadrul procesului de prezentare a experineței acumulate în elaborarea SMDS, că fiecare etapă a presupus multă muncă, cooperare și insistență: „Am început cu entuziasm, cu foarte puține resurse și am ajuns să finalizăm cu bine un document important pentru Regiunea de Dezvoltare Sud. Suntem dispuși să împărtășim din această experiență și să îndrumăm colegii pentru a nu întâmpina aceleași dificultăți”.

În procesul de elaborare a SMDS în RDS au fost implicate instituții de nivel național și regional: Ministerul Mediului, ADR Sud, APL-urile de ambele nivele, Î.M „Gospodărie Comunal Locativă” din cele 8 centre raionale din RDS, inspecțiile ecologice din RDS, mass-media din regiune și societatea civilă.

Scopul general al Strategiei este de a institui un sistem integrat și sigur pentru mediu și economic eficient, pentru gestionarea deșeurilor în RDS din Republica Moldova. Are la bază 5 componente:

  • Dezvoltarea instituțională;
  • Colectarea și tratarea deșeurilor;
  • Tratarea și eliminarea deșeurilor;
  • Finanțarea și recuperarea costurilor;
  • Informarea și educarea publicului.

Obiectivele strategice prevăd, pe termen scurt, până în 2015, amenajarea gunoiștilor intercomunale (3-5 per raion); pe termen mediu - reducerea a cca 200 de depozite neconforme la maxim 7 depozite de deșeuri; pe termen lung - depozitarea deșeurilor în maxim 3 depozite regionale.

Valoarea totală a Strategiei este de 42 365 160 de euro. Până în prezent, în vederea implementării documentului strategic, a fost creată și înregistrată Asociația de management a deșeurilor în RDS, a fost elaborat acordul memorandum pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, au fost identificați finanțatorii pentru elaborarea a 3 studii de fezabilitate pentru 3 microregiuni din RDS.

Participanții la sesiunea de instruire au avut posibilitatea să primească răspunsuri la toate întrebările legate de elaborarea strategiei și constituirea Asociației de management al deșeurilor.

Sesiunea de informare a fost organizată cu scopul de a transmite practicile de succes, dobândite în cadrul procesului de elaborare a SMDS în RDS, către ADR Nord, ADR Centru și MDRC. Documentul strategic a fost elaborat în perioada 2010-2011.