Prima   -  Noutăți - Obiectivul Forumului Economic Interregional Moldo-Român a fost îndeplinit

Obiectivul Forumului Economic Interregional Moldo-Român a fost îndeplinit

29.03.2012   2856 accesări  

Obiectivul Forumului Economic Interregional Moldo-Român de la Bălți a fost îndeplinit, a concluzionat directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Ion Bodrug. Directorul ADR Nord a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că agenții economici din România au înaintat propuneri privind parcurile industriale și zona de liber schimb din Bălți.

Potrivit lui Ion Bodrug, Regiunea de Dezvoltare Nord are un potențial economic diversificat, iar cartea de vizită a regiunii este zona economică de liber schimb. Aici, investitorii din România ar putea să deschidă unele afaceri, printre care o linie de producere a bicicletelor pentru piața din Rusia și Uniunea Europeană. Oamenii de afaceri din România au manifestat interes și pentru tehnolologii informaționale, proiectări, dar și în domeniul turismului. Potrivit directorului ADR Nord, atragerea investițiilor în zona de nord va contribui la creșterea calității vieții populației și dezvoltarea sectorului privat. 

Președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord, Ion Parea, a declarat că toate acțiunile care au avut loc timp de 2 zile la Bălți constituie un început benefic pentru un parteneriat bilateral. „A avut loc un schimb de experiență și un schimb de contacte. Urmează să fie făcută o analiză de ambele părți, iar, în viitorul apropiat, vor fi făcuți pași concreți”, a menționat președintele CRD Nord. 

Directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Vest din România, Sorin Maxim, a declarat că forumul este doar un început al unui parteneriat continuu dintre regiuni. „Unul dintre principalele obiective a fost atins, și anume cel de a crea un climat pozitiv economic pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale. Sînt sigur că proiectele pe care le vom face împreună vor avea succes. Sper să ne vedem cît mai curînd în proiecte concrete, fie economice, fie instituționale”, a notat directorul general ADR Vest. 

Președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CRD) Vest, România, Petru Nicolae Ioțcu, a declarat că evenimentul reprezintă un pas important în ceea ce înseamnă relațiile celor două regiuni. „Am trecut într-o fază care este aprofundarea unor relații, care, pe lîngă schimbul de experiență, vom trece și la faza cînd se vor lega relații economice între agenții din Republica Moldova și România. Vor fi identificate moduri concrete cum să fie dezvoltate aceste relații. 

Forumul Economic Interregional Moldo-Român „Promovarea potențialului economic și crearea oportunităților de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord” s-a desfășurat în perioada 28-29 martie. Forumul a fost organizat de ADR Nord din Republica Moldova și ADR Vest din România, sub patronajul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. La forum au participat peste 200 de persoane, oameni de afaceri din România și din Republica Moldova, reprezentanți ai ministerelor etc. ♦ IPN

  • Detalii despre desfășurarea Forumului Economic Interregional Moldo-Român de la Bălți vor fi disponibile, în curînd, AICI.